کاربرد رولیک
رولیک ها به صورت های متفاوتی از نظر اندازه و قطر ها ساخته می شوند که اندازه آنها به نوع دستگاه نوار نقاله بستگی دارد. بعد از روشن شدن دستگاه نوار نقاله رولیک ها به وسیله غلت خوردن روی بدنه دستگاه نوار نقاله باعث می شود تسمه نقاله به حرکت در آید. در کل برای اینکه نوار نقاله بتواند به کار خود ادامه دهد به رولیک وابسته است و بدون وجود رولیک هیچ کاربرد و کارایی ندارد.
عواملی که باعث می شود در صورت رعایت آنها رولیک ها در بدترین شرایط محیطی حداکثر عمر را داشته باشند کیفیت ساخت، آب بندی صحیح، استفاده از بلبرینگ با کیفیت و لوله با ضخامت مناسب می باشد. در مورد رولیک ها استاندارد های ISO، DIN، GIS و CEMA وجود دارد که بر اساس این استانداد ها رولیک ها می توانند با کیفیت مطلوب و نوع کاربری آنها تولید شوند.
۱- رولیک های صنعتی
۲- رولیک های نیمه صنعتی
رولیک ها یکی از مهمترین اجزای تشکیل دهنده نوار نقاله ها می باشند که کاربرد رولیک به گردش درآوردن نوار نقاله می باشد .
رولیک ها باعث ایجاد اصطکاک میان مواد حمل شده با سطح تسمه نوار نقاله می شوند.
رولیکها از مهمترین اجزای کانوایر و هرزگردهایی هستند که کاربرد رولیک حمل و تحمل وزن بار و قطعات در طول مسیر انتقال است. بیشترین کاربرد رولیکها در کانوایرهای مورد استفاده در معادن مشهود است.کاربرد رولیک باعث رشد در صنایع شده و از بسیاری از هزینهها در صنایع از جمله هزینهها مالی و اتلاف وقت، کاسته است.
۱- صنایع فولاد
۲- صنایع سیمان ، گچ و آهک
۳- معادن کانیهای فلزی و غیر فلزی
۴- معادن ذغال سنگ ، شن و ماسه
۵- صنایع کاغذ و مواد شیمیایی
۶- فولاد سازی ، ذوب و ریخته گری
۷- نورد و لوله سازی
رولیک ها در صنعت انتقال به عنوان یکی از مهم ترین عامل های انتقال به حساب می آیند که دارای انواع مختلفی هستند و نسبت به نوع مواد انتقالی قابل تغییر و نیز سفارشی هستند.نوارنقاله ها نیز یکی از انواع سیستم هایی هستند که به انتقال و جا به جایی مواد و محصولات می پردازند. تسمه نقاله ها در نوع تسمه ای عامل های انتقال هستند که رولیک کانوایرها نیز به عنوان عامل های حرکت این محصول به حساب می آیند. رولرها دارای انواع مختلفی هستند که در صنایع نیز دارای کاربردهای متفاوتی از همدیگر هستند و وظایف خاصی را با خود به همراه دارند.